Nakon pršuta, maslinovog ulja i mandarine još jedan hrvatski proizvod dobio oznaku izvornosti

Bez autora
Aug 22 2015

Republika Hrvatska dobila je još jedan proizvod koji je dobio oznaku izvornosti na tržištu Europske unije. Nakon Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine oznaku zaštićenog podrijetla dobio je i Ogulinski kiseli kupus, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Vijest je potvrđena u Službenom listu Europske unije, a kupus je zaštićen pod nazivom Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje. Proces zaštite naziva započeo je u prosincu 2011. godine kada je Udruga proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti. Godinu dana kasnije Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Republika Hrvatska dobila je još jedan proizvod koji je dobio oznaku izvornosti na tržištu Europske unije. Nakon Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres i Neretvanske mandarine oznaku zaštićenog podrijetla dobio je i Ogulinski kiseli kupus, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Vijest je potvrđena u Službenom listu Europske unije, a kupus je zaštićen pod nazivom Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje.

Proces zaštite naziva započeo je u prosincu 2011. godine kada je Udruga proizvođača i prerađivača Ogulinskog kupusa podnijela  Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti.

Godinu dana kasnije Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv „Ogulinski kiseli kupus“/“Ogulinsko kiselo zelje“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U svibnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije, a sada je upisan i u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede,  obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.

Posebnost Ogulinskog kiselog kupusa temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz povoljne klime, pogodnog tla i autohtone sorte kupusa te znanja i vještina ljudskih čimbenika u njegovoj proizvodnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik